Cilj završne konferencije: Inforimisanje šire javnosti o rezultatima projekta

U svečanoj sali opštine Rakovica u ponedeljak 11. septembra 2017. godine održana je Završna konferencija projekta „Znajem za bolje sutra- podrška obrazovnoj inkluziji mladih Roma.“ Na završnoj aktivnosti projekata prisustvovali su: predsednik Gradske opštine Rakvica Vladan Kocić, član gradskog veća Opštine Rakovica Novica Barjaktarević, direktor Srednje zanatske škole Milovan Marković, nastavnici Srednje zanatske škole, Ivana Rojević ispred Humanitarne organizacije “Dečje srce”, predstavnici Gradskog centra za zapošljavanje opština Obrenovac i Rakovica, predstavnici Nacionlane služebe za zapošljavanje sa teritorije opština Obrenovac i Rakovica, poslodavci, mladi Romi sa teritorije opštine Obrenovac i Rakovica, kao i zainteresovani građani sa pomenutih opština.

Završnu konfereciju svečano je otvorio predsednik Gradske opštine Rakovica, gospodin Vladan Kocić, koji je istakao veliko zadovoljstvo zbog uspešno realizovanog projekta,  broja mladih Roma koji su se istim obrazovali u okviru zanatskih profila i time stekli neophodne profesionalne kapaciteta i svoju konkurentnost na tržištu rada. Ispred Humanitarne organizacije „Dečje srce“ prisutnima se obratila gospođa Ivana Rojević naglasivši važnost učestvovanja šire zajednice u procesu obrazovne inkluzije mladih Roma kao i zadovoljsto da je projekat ispunio svoje početno isplanirane ciljeve. Driktor Srednje zanatske škole, gospodin Milovan Marković, istakao je značaj diplome koju su mladi Romi stekli ovim projektom, ali i pozvao sve prisutne da nastave sa svojim školovanjem jer im je to, kako dodaje, siguran put do zaposlenja. Ono što je sigurno Srednja zanatska škola im nudi širom otvorena vrata za nastavak školovanja i svesrdnu pomoć svih zaposlenih da uspu na svom putu.   Pored direktora, u nastavku konferencije obratila se i nastavnica Srednje zanatske škole, gospođa Sonja Ivanović Bulj koja je predstavila praktičnu nastavu u okviru zaanatskih profila, ističući zadovoljstvo što je bila deo ovog projekta i aktivno učestvovala u  sticanju obrazovanja uključenih Roma. Direktorka preduzeća „Kuhinja na točkovima“, gospođa Anica Spasov, jedan od poslodavaca, pozvala je sve prisutne mlade Rome da se uključe u ovakve projekte, da su zanastlije uvek potrebne  tržištu rada I da su u njenom preduzeću uvek doborodošli.  Posebnu pažnju prisutnih zvanica privuklo je obraćanje Dobrile Vasiljević, predstavnice mladih Roma koji su učestvovali u projektu, a koja je istakla veliku zahvalnost na pruženoj mogućnosti da se potpuno besplatno i na svom jeziku edukuju u okviru ponuđenih programa i ujedno pozvala sve svoje sugrađane da nastave sa obrazovanjem i da ne dozvole da se taj tok prekine, da pruže svu neophodnu podršku svojoj deci u budućnosi.

Nakon obraćanja zvanica usledio je petnaestominutni video zapis “Znjanjem za bolje sutra” kojim su obuhvaćene važnije aktivnosti realizacije projekta. Nakon projekcije ostavljen je prostor za pitanja i odgovore gde su prisutni dobili dodatne informacije o projektu. Na kraju konferencije usledilo je koktel za sve prisute gde se uz neformalne razgovore I srdačne pozdrave označio kraj jednog veoma uspešnog projekta na koji smo svi ponosni.

Оva aktivnоst је dео prојеkta “Pоdrška Еvrоpskе uniје inkluzivnоm društvu”, kојu ЕU finasira sa 5.4 miliоna еvra, a kојi sprоvоdi Dеlеgaciјa Еvrоpskе uniје u Rеpublici Srbiјi u saradnji sa Ministarstvоm za rad, zapоšljavanjе, bоračka i sоciјalna pitanja.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova , koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.

Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs